08 1000x30003 1000x30001 1000x30002 1000x30007 1000x30006 1000x30005 1000x30004 1000x30009 1000x300

Verslag Workshop Urbex

Nog voordat de jaarplanning bekend werd gemaakt aan de leden, was ons groepje al druk bezig met het organiseren van de workshop Urbex.

Urbex staat voor Urban Exploring en hierbij maak je foto’s in en om verlaten gebouwen.

Wat een leuk onderwerp, maar waar ga je in Nederland nog een mooie urbex locatie vinden? Want in Nederland worden verlaten gebouwen vaak gelijk afgebroken. Gelukkig is de oude strokartonfabriek in Scheemda er nog wel. 'De Toekomst II' gebouwd in 1908 waar de landbouwers uit de omliggende dorpen hun stro tot strokarton lieten verwerken. Helaas werd door concurrentie en stijgende personeelskosten in 1968 de productie gestaakt.
Het gebouw raakte in verval, wisselde een paar keer van eigenaar, maar het bleef een moeizaam project. Uiteindelijk is het gekocht door iemand die kansen zag. Inmiddels is het gebouw water en winddicht. En zijn er plannen voor het verbouwen tot belevingspark, festivalterrein e.d.

Geweldig! Na een verkenning waren wij vieren enthousiast. Hier en daar een beetje te netjes, maar een deel van de oude machines stond er nog. Prachtige oude tegelvloeren, een ijzeren wenteltrapje, de oude stoppenkast. Hier konden we wel wat mee.
En met een plaatselijke kroeg hadden we ook een leuke plek om de de dag van het bezoek aan Scheemda met koffie en gebak te kunnen starten.

Op de druk bezochte informatieavond vertelde Karin iets over de historie van het gebouw. 
Daarna gaf Ton een presentatie over de onderwerpen HDR (High Dynamic Range) en het maken van spooky foto's met behulp van lange sluitertijden en meervoudige belichting. 
Als sluitstuk deed Gerard een boekje open over het gebruik van Adobe Photoshop Expres en Pixlr.com voor het aanpassen van HDR-foto's. 
Ondanks (of dankzij?) de soms lastige materie bleken de leden enthousiast te zijn en de aanmeldingen stroomden binnen. 

Op de dag zelf hadden we geluk met het weer. De zon scheen en dat leverde prachtige lichtinvallen op door de mooie raampartijen. Maar zorgde daardoor ook voor te veel licht in de fabriek om foto’s met lange sluitertijden te maken. En zo konden we oefenen met het gebruik van ND filters. Iedereen was druk bezig en leek het naar de zin te hebben. Ook van de buitenkant was het een fotogeniek gebouw en met de mooie blauwe lucht met witte wolken konden we daar flink aan de slag. Al met al een geslaagde dag.

En dat er mooie, creatieve en bijzondere foto’s waren gemaakt bleek wel op de bespreekavond. Het overgrote deel van de leden was aanwezig. In groepjes werden de foto’s besproken waarna de avond met de gezamenlijke groep afgerond werd.

De aftrap van 2020 is alweer geschiedenis. We kunnen terugkijken op een geslaagde workshop waar we weer veel geleerd hebben.

Het "Toekomst" Team
Ton, Karin, Gerard en Alie.