Truus Banner -Royden Rabinowitch FF 1000x300 1Alie Kuper - Zonsondergang bij Estrela PortugalIna Bloemendal header02Alie Kuper - Fish Eye muurschildering PortugalIna Bloemendal header01Ina Bloemendal header04Ina Bloemendal header03Alie Kuper - Cleopatra in Lagos PortugalAlie Kuper - Flamingo bij Fuseta PortugalAlie Kuper - Castelo de Vide PortugalOlle Versteegpanorama 1000x300Alie Kuper - Alcacer do Sal Portugal

Fotowalk Ter Apel 2019

Verslag van de vierde FOTOFUN FOTOWALK op zaterdag 18 mei 2019 in TER APEL, en bespreekavond op 27 mei 2019

Het is weer zover…. fotofun fotowalk staat geprogrammeerd vandaag! Om 9.30 uur ontmoeten we elkaar, enthousiaste fotofunners, in het Boschhuis in ter Apel. Hier worden we ontvangen door het walkteam Maria, Johanna en Gerard. Onze vierde fotowalk vindt plaats in de mooie kloosteromgeving in Ter Apel. Maar we doen ons eerst te goed aan een lekker vers gezet bakkie met…..

Om tien uur starten we met de wandeling en daarvoor krijgen we een duidelijke en uitdagende instructie van Gerard. De opdracht luidt: zo’n 5 km wandelen met ca 11 gevarieerde foto-opdrachten onderweg en een thuisopdracht waarin een combi is te zien van natuur en cultuur.

Uitgerust met camera en lenzen gaan we naar de eerste opdracht.

Maria vertelt daarbij over het reeds in de middeleeuwen ontstane logement Het Boschhuis. In die tijd gebruikten monniken uit het naastgelegen klooster het als brouw- en bakhuis. Verschillende eigenaren dienden zich in de loop der jaren aan waarbij het uiteindelijk werd doorverkocht aan de stad Groningen. In 1890 krijgt het logement een horeca bestemming en dit heeft ze tot op de dag van vandaag

Hierna krijgen we de foto-opdracht van Gerard: maak een foto van het windvaantje op de nok van het dak…..tegenlicht, plussen of minnen, zoek het uit.

Vervolgens wandelen we naar de volgende opdracht, de mooie architectuur van de huizen aan de Schotslaan, ontworpen door architect Jan Sterenberg (1923-2000). 
Jan Sterenberg was een “sociale woningbouw” architect met een vooruitziende blik die zijn sporen naliet in heel het land. Hij stond open voor de wensen van de toekomstige bewoners van bijv. de wijken Emmermeer en Emmerhout in Emmen en de woonwijk Leeuwenborg in Groningen.
Een detailfoto maken van deze huizen is dan ook de uitdaging.

Johanna is de strenge doch rechtvaardige hekkensluiter van de groep…..niemand mag achterblijven, nou ja, niemand??????

Vele fototechnieken komen voorbij, hoe maak je een foto van een roofvogel achter gaas wat niet zichtbaar mag zijn? Met de nodige tips van Gerard moeten we weer aan de slag.

Vervolgens: Wat zijn de karakteristieken van de huizen in AGO dorp….zoek ze en leg ze vast.

We worden op een creatieve manier aangespoord tot het maken van foto’s: bossferen, "bewegende" bomen, bevriezing van stromend water of juist haar beweging laten zien en zelfs het spirituele knuffelen van bomen komt aan de orde…..sommigen doen een hartstochtelijke poging anderen houden zich verre van dat.

En zo lopen we veel door de zoeker kijkend 5 kilometer door een mooie afwisselende omgeving: CHAPEAU VOOR DE ORGANISATOREN!

Uiteindelijk arriveerden we ca 13.00 uur weer in het Boschhuis waar ons een uitgebreide en heerlijke lunch wachtte waaraan iedereen zich tegoed deed.
Met een groot applaus voor het fotofun-walkteam namen we weer afscheid van elkaar.

Groetend, Anneke Wierenga

   
   

Bespreekavond
27 mei werden de foto’s van het schitterende photowalk, gehouden in het Ter-Apelerbos en omgeving, in Woonzorgcentrum Valkenhof besproken. In totaal waren er 60 foto’s over de verschillende opdrachten ingezonden. Nadat we voorzien waren van koffie of thee met heerlijke koeken en/of krentewegge begon de bespreking van de foto’s. 

Het fotowalkteam had de foto’s per opdracht in mapjes gesorteerd en per map een favoriet gekozen die bekend werd gemaakt nadat de serie twee maal was bekeken. Aan de aanwezigen de taak deze te beoordelen, of de foto voldeed aan de opdracht, waarom en eventuele verbeterpunten.
De foto’s werden in de volgende volgorde getoond:

    

1. Windvaantje
Johanna gaf bij dit onderwerp een uitleg over grammatische aboratie (hoop dat ik het goed heb gespeld want had hier nog nooit van gehoord) wat voorkomt bij gecropte en bewerkte foto’s (moet zijn chromatische aberratie [webteam]).

    

2. Detail huizen Schotslaan


    

3. Uil of Zee-arend/ adelaar zonder gaas achter de Wondere wereld
Dit was een uitdagende opdracht. De ingezonden foto’s (een uil en een adelaar) waren mooi gefotografeerd. Het geheim van de smid was:  de vogel zo dicht mogelijk bij het achterste gaas, laag diafragmagetal en scherpstellen op het dier.

    

4. Het karakteristieke van AGO-dorp
De foto’s gaven een mooie sfeer -impressie van het dorp en het metselwerk.

    

5. Bevriezing-beweging van het water
De beweging fotograferen zonder statief en veel licht was lastig. Er werd geopperd om een keer dieper op dit onderwerp in te gaan.

    

6. Sfeer van het bos/ bewegende bomen/ dood hout
Geweldige kunstzinnige foto’s zijn er gemaakt van bewegende bomen.

 
    

7. Diepte in de foto/ sfeer in het bos (deze opdrachten waren samengevoegd)

    

8. Knuffelen/ praten met bomen
De leukste opdracht met foto’s die naast mooi zeker heel hilarisch waren. 

    

9. Toppen van de bomen

    

Als laatste werden de foto’s van de thuisopdracht, waarin de combinatie van natuur en cultuur is te zien, getoond.

 

Vorige jaren bestonden de fotowalks uit stadswandelingen. Het was nu een combinatie van bos en huizen, wat heel verassend was. Sommige leden vonden dat er iets teveel bos in het programma zat. 

Al met al een zeer geslaagde dag, Fotowalkteam, heel erg bedankt .
Lies Stulen

Namens het Fotowalkteam bedanken we allen die het tot een leuke en leerzame dag hebben gemaakt. Iedereen dank je wel voor de vele foto’s, helaas kunnen we er maar een deel van laten zien.