Ina Bloemendal header01Alie Kuper - Fish Eye muurschildering PortugalAlie Kuper - Alcacer do Sal PortugalAlie Kuper - Cleopatra in Lagos PortugalAlie Kuper - Flamingo bij Fuseta PortugalIna Bloemendal header03Ina Bloemendal header02Ina Bloemendal header04Alie Kuper - Castelo de Vide PortugalAlie Kuper - Zonsondergang bij Estrela PortugalOlle Versteegpanorama 1000x300Truus Banner -Royden Rabinowitch FF 1000x300 1

Verslag workshop Astro- en Nachtfotografie

Al op tijd in het voorjaar was de organisatie, bestaande uit Jan Kleinheerenbrink, John vd Veen, Ton en Johanna in de weer voor deze workshop. Het was best een uitdagend onderwerp en je kunt niet zomaar elke avond/nacht sterren fotograferen. Een gedegen voorbereiding was dus wel nodig.

Wat heb je nodig om een mooie sterren- of avondfoto te maken? Het liefst een onbewolkte lucht. En bij voorkeur 'Nieuwe Maan’ zodat het lekker donker is. Een geschikte locatie is ook belangrijk. Wil je niet in het holst van de nacht op stap gaan, kies dan voor een periode dat het wat vroeger donker wordt. Voor deze workshop werd gekozen voor een avond in september.

Voordat we op stap konden kregen we uitleg over het hoe en wat. Dit werd gedaan in de vorm van een digitale enquête. Dat was weer eens wat anders en om met de woorden van Bas Meelker te spreken, wel heel creatief. Een leuk idee van de organisatie. Met de smartphone in de hand moest iedereen flink aan de bak. Want wanneer kun je het beste de Melkweg fotograferen? En hoe moet je scherpstellen in het donker? Welke sluitertijd, ISO waarden en witbalans moet je gebruiken? Wat is de hyperfocale afstand? En waarom is die Poolster zo belangrijk?
Met  een prachtige PowerPoint presentatie werd het allemaal uitgelegd.

 

En toen kwam de avond dat we met z’n allen op stap gingen. De organisatie had een prachtige plek uitgezocht bij een meertje. Veel mensen hadden een app op de smartphone waarop je kon zien waar de Poolster stond en waar de Melkweg was. Alle leden hadden een hoofdlampje gekregen met een rood LEDje, zodat de felle lampen van zaklantaarns niet zouden storen.
Iedereen had zich mooi op tijd geïnstalleerd, de hapjes en drankjes stonden klaar. Het was reuze gezellig. Het moest alleen nog maar donker worden. De buienradar werd angstvallig in de gaten gehouden, want er was later op de avond regen voorspeld.

 

Vlak voordat het donker genoeg was kwam inderdaad de bewolking opzetten en begon het te regenen. Op een holletje naar de auto’s waar nog heel even één van de leden ontbrak. Oeps! Maar gelukkig was hij even later 
ook weer boven water. En zo zie je maar als je een mooie avondfoto wilt maken moet je wel een beetje geluk hebben.

De aanzet was gegeven en iedereen had nog tijd genoeg om zelf op stap te gaan en een mooie foto te maken. En dan blijkt dat het toch best wel moeilijk is. En ook wel spannend, want de geluiden die je ’s nachts om je heen hoort als je in je uppie in the middle of nowhere staat klinken toch heel anders dan wanneer je daar overdag staat. Ondanks het geritsel in de bosjes en de Hooglanders die wel heel erg dichtbij kwamen waren er mooie foto’s ingeleverd.

 

Op de bespreekavond werden deze keer alle foto’s aan de muur gehangen en werd er gestemd op de mooiste drie foto’s. De winnaar kreeg een fotobon voor een vergroting van deze foto.Derde plaats: Stars in the Sky, door Karin Bazuin


Tweede plaats:  Beetse by night, door Johanna Moesker


Eerste plaats: Korenmolen De Zaandplatte in Engeland, buurtschap bij Ruinen, door Alie Kuper

Bedankt Ton, Johanna, Jan en John. Dit was wat je noemt ‘uit je comfortzone komen’. We hebben veel geleerd. En vergeet niet, "Life begins at the end of your comfortzone". Ik ga zeker vaker sterrenfoto’s maken.

Alie Kuper