01 1000x30002 1000x30003 1000x30009 1000x30006 1000x30005 1000x30008 1000x30007 1000x30004 1000x300

Verslag minimalisme surrealisme

Een interessant onderwerp wat veel vragen oproept.

Nu lijkt mij minimalisme wel gemakkelijk. Je maakt een foto van een onderwerp in een bijna leeg veld en voila minimalisme. Maar surrealisme is toch wat lastiger denk ik. Dat lijkt me toch meer een Alice in Wonderland fotografie.

Dat ik me in beide onderwerpen danig vergis, zal later blijken. Aangezien het mijn werkgroep is die zich hier mee bezig houdt, krijg ik er het nodige van mee. Ik mag zelfs over een aantal zaken meedenken. En al gauw blijkt dat minimalisme nog niet zo eenvoudig is en surrealisme een leuke uitdaging kan zijn. De werkgroep zorgt voor een duidelijke introductie met veel leuke ideeën voor beide onderwerpen.

We gaan voor de praktijkdag naar Zwolle. Eerst naar het Engelse Werk, waar de bruggen over de IJsel een prachtig fotografie object zijn.

Onder het genot van koffie met een gebakje kunnen we alvast wat brainstormen over de mogelijkheden.

Tja en dan is het moment daar om de theorie in praktijk te brengen. 
De omgeving is mooi, maar ik zie vooralsnog geen mogelijkheid om iets te doen met minimalisme of surrealisme. Wel zie ik medefotografen druk bezig met eendjes, treinen en spoorwegbruggen.
Ik besluit om maar gewoon een paar leuke plaatjes te schieten van de spoorbrug en de rest van de omgeving. Later zie ik dan wel wat ik er mee kan.

Tegen lunchtijd gaan we weer naar binnen voor een kommetje soep en een broodje.

Daarna gaan we richting de binnenstad om daar nog wat ideeën op te doen. Ik hoor van medefotografen dat er al heel wat surrealistische foto's gemaakt zijn. Helaas hoor ik daar niet bij.

Eenmaal thuis zakt me de moed in de schoenen als ik mijn resultaten zie. Ik besluit mijn eigen foto archief maar door te spitten om te zien of daar wat tussen zit. Daar stuit ik op een foto die ik de week daarvoor heb gemaakt van mijn zoon. Eigenlijk leent die zich uitstekend voor een paar heerlijke uurtjes photoshop.

Zo mijn surrealisme opdracht is klaar, nu nog een minimalistisch beeld. Dat kom ik een paar dagen later tegen als ik met een paar fotomaatjes door de stad wandel. Soms zie je toch zo maar ineens een beeld waar een ander overheen kijkt,

Tijdens de bespreekavond komen er verrassende foto's voorbij van zowel minimalisme als surrealisme. Er zitten ware Photoshop kunstwerkjes tussen, maar ook prachtige toevalligheden.

Mij wordt gevraagd een stukje te schrijven voor de website, wat ik met plezier aanvaard.
Eigenlijk vind ik dat alle foto's die deze avond de revue passeren een ereplekje verdienen op de website. Helaas zou het dan gauw te vol worden, maar een paar wil ik wel graag met jullie delen.

Dan nu nog een beschrijving hoe mijn surrealisme tot stand is gekomen.
Ik heb de foto omgezet naar zwart/wit.
Daarna de zwarte vlekken in de sneeuw weggehaald, belichting aangepast, wolken, stad, en ijsvlakte toegevoegd.
Daarna was het zaak ervoor te zorgen dat het geheel mooi bij elkaar past qua kleur en helderheid.
uiteindelijk nog drie kraaien en hier en daar wat schaduw toegevoegd.

Ina Bloemendal

2017-03/Krokodil-van-Hillie.jpg

2017-03/Durfal-van-Sandra.jpg

2017-03/Zee-van-Ina.jpg

2017-03/My-reality-van-Ina.jpg

2017-03/Just-on-time-van-Alie.jpg

2017-03/Trein-loopt-binnen-van-Jeanette.jpg