Alie Kuper - Alcacer do Sal PortugalAlie Kuper - Fish Eye muurschildering PortugalAlie Kuper - Zonsondergang bij Estrela PortugalIna Bloemendal header02Ina Bloemendal header01Olle Versteegpanorama 1000x300Ina Bloemendal header04Truus Banner -Royden Rabinowitch FF 1000x300 1Ina Bloemendal header03Alie Kuper - Flamingo bij Fuseta PortugalAlie Kuper - Cleopatra in Lagos PortugalAlie Kuper - Castelo de Vide Portugal

Verslag Workshop Flitstechnieken

Op zaterdag 31 oktober werd door Marianne Berkhoff van de Kunstgroep Noord de workshop Flitstechnieken gegeven. 
Met behulp van een PowerPoint Presentatie gaf Marianne uitleg over de verschillende soorten licht gedurende de dag, en de verschillende soorten kunstlicht (waaronder flitslicht). Ook gaf ze uitleg hoe je kunt werken met een reportageflitser van de camera. Met name de TTL-lichtmeting en de instelling van de hoeveelheid flitslicht kwamen aan bod. TTL of in het Nederlands DDL wil zeggen Door DLens. Bij deze lichtmeting wordt een korte voorflits gegeven (niet waarneembaar voor het oog). Dit licht kaatst van het onderwerp door de lens terug op de sensor. In een fractie van een seconde worden deze gegevens verwerkt in relatie met het gekozen diafragma, sluitertijd en iso en weet de flitser hoeveel licht hij af moet geven. Dit in tegenstelling tot de handmatige methode. Hierbij stel je de flitser in op manueel en moet je zelf bepalen hoeveel licht de flitser af moet geven. 

2015-11/workshop-flitstechniek-FotoFun-2912.jpg

2015-11/workshop-flitstechniek-FotoFun-2916.jpg

2015-11/workshop-flitstechniek-FotoFun-2919.jpg

Na het theoretische deel konden we aan de slag met de aangeboden kennis. Dat viel nog niet mee. Met name het krijgen van een donkere achtergrond in een "bewegend" beeld viel niet mee. Dit ging mij zo goed af, dat ik geen enkele fatsoenlijke foto eraan heb overgehouden. Maar gelukkig hadden we genoeg informatie en tips om er thuis nog eens flink mee te kunnen oefenen. Zie voor de thuisopdracht de rechterfoto.

Rest nog te vermelden dat de middag weer uitstekend georganiseerd was door Marga Lassche en Sandra Kip en dat Jeanette Kiers en Jannie Reuvers voor allerlei lekkers hebben gezorgd. En tenslotte dank aan Alie Kuper voor het gratis beschikbaar stellen van de prachtige locatie waar we alle ruimte hadden om ons uit te leven.

Verslag Bespreekavond Flitstechnieken met thema Tijd op 16 november

Helaas was er niet zo'n grote opkomst als bij de workshop zelf. Het voordeel was wel dat Chris uitgebreid kon ingaan op de ingebrachte foto's.

Er waren veel cratieve foto's te bewonderen. Van slingerende horloges tot en met zelfgemaakte "klokjes" van herfstbladeren en takjes, en een zonnewijzer van eikels, kastanjes en een stok.

Chris gaf tijdens deze avond nog aanvullende informatie over TTL-lichtmeting, High Speed Synchronisatie, en verschillende hulpmiddelen zoals paraplu, softboxen en dergelijke, die je bij het flitsen kunt gebruiken.

Op het eind van de avond werd ik tot mijn verbazing aangewezen om een stukje te schrijven over deze avond en de foto die ik had ingebracht.
Het weekend voor de bespreekavond moest ik nog iets verzinnen. Aangezien het erg slecht weer was, had mijn vrouw bedacht dat we een bureau op konden ruimen. Nu ik met pensioen ben, maak ik er nog nauwelijks gebruik van. In het bureau lagen ook al mijn oude schoolrapporten. En diploma's verzameld vanaf 1969. Op velen ervan zat een pasfoto. Ook had ik nog een foto waar ik samen met mijn ouders op sta toen ik 7 was. Aangezien het thema tijd was, vond ik het wel een leuk idee om mijzelf weg te zetten in de tijd. Over de techniek van de foto valt niet veel te vertellen. Aangezien het een foto van foto's werd, had het gebruik van een flitser niet zoveel zin naar mijn idee. Ik heb de foto's op een stenen vloer gelegd, een oude schoenveter erom, en klaar is Kees.

2015-11/De-tijd-vliegt.jpg

2015-11/portret-3178.jpg

2015-11/Zelfportret-2.jpg

Op zondagavond heb ik mijn vrouw nog gauw even als model neergezet om te kijken of ik met low-key flitsen een mooie donkere achtergrond kon krijgen. De foto was uit de camera in zijn geheel te donker. In Lightroom heb ik de belichting 1 stop geplust. De achtergrond was al te licht maar werd hiermee nog lichter. Deze heb ik met het aanpassingspenseel in Lightroom donkerder gemaakt. Het flitslicht kwam van rechts ter hoogte van het hoofd. Linkerzijde is opgelicht met een gouden reflectiescherm. Foto is genomen met Sony alpha 99, Tamron 24-70 mm brandpunt 60 mm, diafragma f18, sluitertijd 1/80 en iso 200.
Chris gaf de tip om te letten op de schaduw van het montuur in het linker oog. Om de achtergrond "uit camera" donkerder te krijgen zou de sluitertijd omhoog moeten. Schittering van de flits in de bril zou je kunnen voorkomen door het model te vragen het hoofd iets omlaag te houden. Een fractie is vaak al voldoende.

Met de tips van Chris thuis nog even bezig geweest en een zelfportret gemaakt. Genomen met dezelfde camera en lens. Brandpunt 24 mm, diafragma f8, sluitertijd 1/200 en iso 100. De achtergrond is nu inderdaad donkerder, maar nog niet helemaal zwart. Ik geloof dat ik vrijdag toch maar even naar de markt ga en een lap zwarte stof ophaal. Of ik ga het eens buiten proberen zoals getoond in een filmpje op Youtube 

Iedereen die het zelf wil proberen wens ik veel succes. Youtube staat vol met filmpjes over flitstechnieken. Een aantal heb ik gedeeld op de besloten Facebook pagina van FotoFun. Ik zal kijken of we deze ook op FotoFun kunnen zetten onder Tips & Trucs/Interessante links.

Ton Sassen