01 1000x30002 1000x30005 1000x30008 1000x30006 1000x30009 1000x30003 1000x30004 1000x30007 1000x300

Zwart/Wit Fotografie

Zwart-witUittreksel gemaakt door : Alie Kuper
Bron: Videocursus Zoom.nl, cursus zwart-wit fotografie door Jeroen Jazet, docent fotovakschool.

Zwart-wit heeft iets magisch. Door de subtiele grijstinten kun je een heel ander accent in je foto’s leggen, maar het maken van een zwart-wit foto vergt wel een andere manier van denken.

Denken in zwart-wit
Bij zwart-wit fotografie is het heel belangrijk dat je niet alleen de beelden van kleur omzet naar zwart-wit. Het gaat er ook om dat je in zwart-wit leert denken.
Je kunt je camera op monochroom instellen, dan kun je gelijk op je schermpje zien hoe het beeld eruit komt te zien. Dat helpt je met het visualiseren van het zwart-wit beeld.

Tip
Als je kleur uit je foto’s weghaalt ga je meer letten op de contrasten. Vraag je dus altijd af of kleur wel iets toevoegt aan je foto.

Lage ISO waarde
Houd de ISO waarde zo laag mogelijk i.v.m. ruis. Als je een korrel mooi vindt kun je dat beter met een bewerkingsprogramma op de computer toevoegen. Het is veel moeilijker om ruis uit de foto te halen dan korrel in de foto te brengen.

Gebruik lichtsterke lenzen, zeker in een wat donkere omgeving, bijv. avondschemering. In plaats van de ISO waarde omhoog te doen kun je ook een statief gebruiken of fixeer de camera tegen een  muur o.i.d. Let op dat je bij lange sluitertijden geen bewegende objecten in beeld hebt. Die zullen onscherp worden.
Heb je geen statief of is er niets waar je je camera op kunt fixeren dan zul je de ISO waarde hoger moeten zetten.
Wees niet bang om lange sluitertijden te gebruiken, mits de camera niet beweegt.

Tip
Ken je eigen camera goed wat betreft hoe ver je kunt gaan met het instellen van de ISO waarde. Sommige camera’s kunnen wel tot 3200 ISO, maar andere maken nog maar bij 800 ISO een acceptabele foto.

Het beste licht
Fotograferen is schrijven met licht. Dit geldt voor zwart-wit fotografie misschien nog wel meer dan voor kleurenfotografie.
Let op zonnige plaatsen of juist op schaduw, let op contrasten, op tegenlicht en lichtinval.

Tip
Veel beginnende fotografen denken dat je de mooiste foto’s maakt met de zon mee, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt ook kiezen voor fel tegenlicht of contrastarm licht.

Compositie
Compositie wordt belangrijker bij zwart-wit fotografie. Compositie is één van de belangrijkste elementen om je foto aantrekkelijk te maken.
Maak gebruik van de compositieregel van de gulden snede.
Of maak een symmetrische compositie, hierbij ziet de linkerkant er hetzelfde uit als de rechterkant.
Let op details. Ook diagonale lijnen werken goed in composities.
Tegenlicht, zwart-wit en een beetje onderbelichten geeft een mooi resultaat.

Tip
Zie compositieregels als een gereedschapskist. De ene keer kun je de gulden snede goed gebruiken, de andere keer diagonale lijnen.

Landschappen in zwart-wit
Eén van de meest dankbare onderwerpen in de zwart-wit fotografie is het landschap, maar het is ook één van de moeilijkste onderwerpen. Het element kleur valt weg, dus de mooie blauwe luchten zijn er niet. Dus moet je het van andere dingen hebben bijv. compositie, contrast, tegenlicht.
Bij landschapsfotografie is het vaak mooi als je een bewegend element aan de je foto toevoegt, dat geeft een soort extra dynamiek, bijv. stromend water.

Tip
Met onze ogen zien we alles in 3D. Een foto is 2D. Doe één oog dicht als je een landschap bekijkt.

Patronen en textuur
Zwart-wit fotografie is bij uitstek geschikt om texturen te fotograferen, bijv. reliëf op een witte muur in de zon. Zon benadrukt textuur.
Let op: Als je wit als wit weer wilt geven moet je vaak overbelichten.

Bij patronen ga je meer op de lijnen letten. Zo kun je zelfs van scheuren in een muur een mooie foto maken.

Speel met onder- en boven belichten, let op reflecties.

Tip
Ga eens ‘s morgens vroeg op pad als de zon laag staat.

Op internet kun je ontelbaar veel filmpjes vinden over bovenstaande. Zoek ze eens op en laat je inspireren.