Sportfotografie 2
Bij sport-fotografie ben je meestal geneigd om te denken aan snel bewegende onderwerpen, en flitsende akties. Daarbij behoren dan de bekende korte sluitertijden. Toch is dit niet altijd het geval. Bij auto-sport denk je aan een tijd van 1/500 of zelfs korter.
Sluitertijd is niet het enige wat belangrijk is bij sportfotografie, compositie en positie zijn minstens zo belangrijk. Probeer bij een voetbal wedstrijd van te voren te bedenken aan welke kant van het veld je gaat zitten. Houd hierbij rekening met de stand van de zon, eventuele lelijke of juist versterkende reclameborden.
Misschien kun je een plek vinden in de buurt van de voetbalvrouw, wanneer de vedette dan scoort en hij loopt naar zijn vrouw dan heb je een mooi shot.
Maar mooier is het om een langere tijd te nemen en dan met het onderwerp mee te bewegen, daardoor staat het onderwerp stil t.o.v. de camera en heb je geen bewegingsonscherpte meer op het onderwerp. Door het trekken van de camera krijg je echter wel een mooie wazige achtergrond, en daardoor komt de snelheid in de foto.
Probeer je te verdiepen in de regels van het spel. Op deze manier kun je anticiperen op de actie. Bij volleybal
bijvoorbeeld gaat het spel nooit over meer dan 3 personen, en vaak in een vast patroon.
Bij sportfotografie is eigenlijk altijd een lichtsterk objectief een pré, vooral bij zaal-sport heb je hier veel profijt van.
Succes !!
Bert