06 1000x30005 1000x30002 1000x30008 1000x30003 1000x30004 1000x30007 1000x30001 1000x30009 1000x300

Macro in de winter

FotofunWat hebben we allemaal nodig?
De bezitter van een compactcamera is al voorzien van een macro-instelling op de camera. Rest slechts de aanwijzing dat je een statief moet meenemen en gebruik moet maken van de zelfontspanner om een trillingsvrije opname te verkrijgen.
Wil de bezitter van een reflexcamera wat dichterbij komen dan de minimale instelafstand van een van zijn lenzen, dan zal hij toevlucht moeten nemen tot extra accessoires. Zoals een macrolens, een close-uplens(filter) of tussenringen. Het gebruik van een statief en een afstandsbediening of draadontspanner is bijna vanzelfsprekend.
Tot zover het gereedschap of de tools.

Nu nog het juiste onderwerp, de juiste belichting, de mooie compositie en de mooie achtergrond. Voor wat betreft macrofoto’s geldt, na het juiste onderwerp gevonden te hebben, dat een rustige achtergrond een goede basis is. Het onderwerp trekt dan gelijk de aandacht en je foto wordt er evenwichtiger door.
Bij macrofoto’s heb je weinig scherptediepte, zodat de achtergrond al snel rustiger is. Natuurlijk kan het zijn dat het nog niet helemaal naar je zin is. Ga daarom goed voorbereid op pad met een daarvoor geschikt stukje textiel om je eigen buitenstudio te creëren.
Het thema is: macro in de winter. Dat betekent wel dat je aan de foto moet kunnen zien in welk jaargetijde deze gemaakt is.
Succes!!!!!

Met wat hier boven staat kun je aardig uit de voeten. Maar ga jezelf (en anderen) eens verrassen. Kijk eens nog beter om je heen. Natuurlijk hoeft die macrofoto niet in de natuur gemaakt te zijn. Die kan overal gemaakt worden. En je kan misschien zelf eerst eens gaan bedenken wat en hoe je iets wilt fotograferen. Je kan ook zelf iets creëren om te fotograferen.
En voor degene die niet in het bezit is van “macrotools”, zorg in ieder geval dat je zo dicht mogelijk bij je onderwerp komt. Je kan natuurlijk later je foto iets croppen om je onderwerp groter te laten lijken.

Extra tip van de webredactie: ZOOM (december 2012) is geheel gewijd aan WINTERFOTOGRAFIE!

VEEL SUCCES                      

Chris