Alie Kuper Little Planet
In dit ledenproject wil ik jullie graag vertellen hoe je een 'Little Planet' kunt maken.
Een Little Planet?
Ja, zo noemen ze de soort fotografische planeetjes die gemaakt zijn met behulp van bijvoorbeeld Photoshop of Photoshop Elements. De uitleg hieronder is voor Photoshop Elements. Hoewel de terminologie in Photoshop iets anders is, kom je daar met onderstaande beschrijving ook wel uit. Vooral een panorama is geschikt om een 'Little Planet' van te maken, maar je kunt ook een uitsnede van een gewone foto gebruiken. Een goede verhouding is 2:1.
Bij de foto van het Dover Castle hieronder kun je goed zien dat de verhouding niet goed is. Het gebouw is te breed uit elkaar getrokken. Ondanks dat, vind ik zelf dat de 'Little Planet' toch erg leuk is geworden.
![]() |
![]() |
Kies een foto waarbij de horizon aan de linker en rechterkant op dezelfde hoogte zit. Deze zijden komen nl. tegen elkaar aan. Om dezelfde reden is het ook handig wanneer de kleur en vorm aan de beide zijden op elkaar aansluiten.
Dit kun je goed zien bij de foto van Bourtange. Ik heb de boom rechts met nog een klein stukje van het witte huis eraf geknipt.
![]() |
![]() |
Hoe maak je nu een Little Planet?
Het eerste wat je moet doen is de foto vierkant maken. Ga hiervoor naar 'afbeelding' ('image') en kies 'vergroten/verkleinen' ('resize') en vervolgens 'afbeeldingsgrootte' ('image size'). Schakel 'verhoudingen behouden' ('constrain proportions') uit en pas bij 'pixelafmetingen' ('pixel dimensions') het aantal pixels zodanig aan dat de breedte en de hoogte uit een gelijk aantal pixels bestaat, waardoor de foto vierkant wordt. Het ziet er raar uit, maar dat gaat helemaal goed komen.
Zet dan de foto op de kop. Ga hiervoor naar 'afbeelding' ('image') en kies 'roteren' ('rotate'). Kies '180 graden'. Als je de foto niet op de kop zet krijg je een ander resultaat. Soms juist ook heel leuk.
Voor de laatste stap ga je naar 'filter', kies 'vervormen' ('distort') en daarna 'poolcoördinaten' ('polar coordinates').
En zie daar . . . de Little Planet is klaar.
Nou ja . . . klaar . . . Je moet nog wel even de overgang mooi maken. Soms is dat nog een behoorlijk gepruts.
Soms wordt de foto mooier door hem te verdraaien, bijv. een gebouw dat onderaan de 'planet' hangt komt misschien beter tot zijn recht als je de foto zo draait dat het gebouw rechtop staat.
Het allermooiste resultaat krijg je natuurlijk als je een 360 graden foto maakt, een panoramafoto waarbij volledig rondom gefotografeerd is. De beide zijden van de foto sluiten dan perfect op elkaar aan.
Willen jullie meer over dit onderwerp weten zoek dan eens op internet.